Vis meny

Metha ringte hjelpetelefonen
Veldig mange slit og fleire ringer hjelpetelefonen til Mental Helse (telefon 116 123) og Kirkens SOS (telefon 22 40 00 40) i desse dagar. Metha I Lida som har skrive boka «Ingen må vite det» meiner at det er viktig at folk brukar hjelpetelefonen og ikkje sit åleine med tankane sine.
 
Dersom du ha lyst å lese boka, så kan den bestillast her.

I BT 5. april står det at Kirkens SOS opplever ei dobling i tal akutte sjølvmordstelefonar etter Korona-krisa. I den artikkelen har dei blant anna intervjua Metha:
 
«Metha i Lida prøvde å ta sitt eget liv sommeren 2017. Hun overlevde, og har nå fått hjelp med plagene sine. Hun har også skrevet bok om hendelsen.
Noe av det hun har lært, er hvor viktig det er å snakke med noen om problemene. Hun ringte selv til hjelpetelefonen midt på natten en gang.
-  Jeg følte meg håpløs, alene, og så ingen vei ut. Tilfeldigvis googlet jeg ordet «selvmordstelefon» og ringte. Jeg opplevde det som veldig fint. Jeg husker hun jeg pratet med fikk meg til å føle meg hørt og at jeg ikke var alene.
-  Hva bør man gjøre dersom man begynner å tenke på selvmord?
-  Du må si det til noen. Om du er deprimert, kan hjernen prøve å fortelle deg at du er den eneste som har det sånn, og at ingen vil forstå. Derfor er hjelpetelefonen så bra. De hjelper deg å forstå at det er en vei ut og at du ikke er alene.
-  Isolasjon er selvmordstankers beste venn
Metha i Lida er ikke overrasket over at flere ringer hjelpetelefonen i disse dager.
-  Det første rådet man gir dem som er deprimerte, er ikke å stenge seg inne. Nå sier derimot myndighetene at du skal gjøre nettopp det.
I slike situasjoner er det lett å få tankekjør, forteller hun.
-  Noe av det jeg har lært, er at man kan bryte tankekjøret med noe så banalt som å bytte rom, eller å endre aktivitet. Jeg vet hvor tøft det er, men det kan hjelpe».