Høyr podcast om HUSA VÅRE

Programmet Museum på NRK P2 har intervjua Kolbjørn Nesje Nybø om HUSA VÅRE.
Klikk på lenkja for å høyre programmet: https://radio.nrk.no/podkast/museum
Dette skriv NRK om programmet:
Innerst i Høyangsfjorden ligger Høyanger. Den lille bygda med fem gårdsbruk og et hundretalls innbyggere, som på kort tid ble en nøye planlagt industriby med over to tusen innbyggere.
- Det hele startet med et kraftverk i 1917. Gründeren Sigurd Kloumann sto bak. Så kom smelteverket. Kloumann ville at industribyen han utviklet skulle være pen og effektiv, forteller amanuensis ved Arkitekthøyskolen i Oslo, Kolbjørn Nesje Nybø. Han har skrevet boka Husa våre - arkitekturarven i Sogn og Fjordane. Der blir Høyanger viet stor plass.
- Samtidig ble det et tydelig klassesamfunn. Direktørene bodde ved strandkanten i flotte villaer. Funksjonærene fikk store hus med hager. Lenger inn på land fikk arbeiderne sine boliger. Små hus som de kunne bo i så lenge de arbeidet på verket, forteller historiker og medforfatter av Høyangers historie: «Vatnet, verket og byen»
- Folk i Høyanger passer på at byen ikke blir ødelagt. Den skal helst være som den er, sier pensjonert rektor og ordfører gjennom 16 år, Kjartan Longva.
Det var gründeren Sigurd Kloumann som startet det hele. Fallrettene ble sikret og han etablerte Norsk Aluminiums CO.
- Han ønsket ikke å bygge en industrigetto. To av landets mest kjente arkitekter på den tiden, Christian Morgenstierne og Arne Eide laget den første byplanen. Mye av den planen kan vi fortsatt se sporene av i Høyanger, sier Nesje Nybø.
I 1966 var det amerikanske reisetidskriftet Fodors på besøk i Høyanger. Deres utsendte skrev følgende: "Høyanger er en av de best planlagte og vakreste industribyene i verden".
Interessert i å kjøpe boka? Den kan bestillast her. Vi sender fraktfritt.